Vacanța s-a încheiat în mod oficial, iar anul școlar urmează să înceapă în curând. Un astfel de eveniment poate fi resimțit de elevi ca fiind unul plăcut, întrucât permite reuniunea elevilor cu ceilalți colegi și cu profesorii, dar poate în același timp poate induce și neliniște, anxietate sau tristețe.

Elevii pot fi anxioși sau întristați din cauza începutului de an școlar, pentru că acesta presupune întotdeauna schimbarea rutinelor zilnice, reorganizarea activităților zilnice în activități școlare și activități de timp liber sau diminuarea timpului liber și a contactului cu prietenii din afara sălii de clasă.

Nici părinții sau cadrele didactice nu au parte de un început de an școlar lipsit de griji și de stres. Părinții, de pildă, sunt nevoiți să asigure suport material, financiar și psihologic pentru a-l ajuta să învețe eficient și să facă față problemelor de integrare, iar cadrele didactice trebuie să își organizeze activitatea în funcție de programa școlară, precum și de specificul clasei de elevi, fapt ce presupune cunoașterea elevilor individual și în grup.

În acest articol voi oferi o serie de sfaturi pentru elevi, părinți și cadre didactice pentru facilitarea adaptării la noul an școlar a elevilor, precum și pentru îmbunătățirea relațiilor școală-familie.

Sfaturi pentru elevi

 1. Stabiliți câteva obiective. Un obiectiv binedefinit asigură performanțe ridicate în orice domeniu și vă ajută să vă sporiți motivația și să vă clarificați mai bine ce aveți de făcut. Mai precis, stabiliți obiective pe termen scurt și pe termen lung pe parcursul anului, precum și obiective școlare (Ex: să am note mai bune la lb. română), cât și obiective personale (Ex: să fac voluntariat sau să obțin permisul)
 2. Aranjați-vă eficient spațiul dedicat învățării. Un astfel de spațiu va cuprinde toate resursele de care aveți nevoie (Ex: cărți, caiete, calculator, pixuri, foi A4) și va fi organizat în așa fel încât să fie adaptat nevoilor voastre (Ex: să aveți un spațiu pentru cărțile care trebuie să le citiți imediat).
 3. Creați un program de învățare și puneți-l în aplicare. Pe lângă spațiul de studiu este la fel de important să aveți un program după care să învățați. Programul de învățare poate să vină sub forma unui orar sau a unei liste cu sarcini de făcut ordonate după criteriul importanței sau urgenței realizării lor.
 4. Luați notițe. În loc să citiți și să învățați pe de rost toate noțiunile predate de profesor concentrați-vă în schimb pe identificarea ideilor principale și ale cuvintelor cheie. Acest lucru vă ajută să înțelegeți mai bine noțiunile didactice predate și să învățați rapid, eficient și cu puțin efort majoritatea informațiilor predate.
 5. Finalizați din timp sarcinile de învățare. Învățarea din timp vă ajută să rețineți mai eficient informația față de învățarea pe ultima sută de metri, iar realizarea din timp a temelor permite atât corectarea lor atentă în cazul în care se constată greșeli, cât și obținerea unui timp liber suplimentar pentru alte activități.
 6. Evitați distragerile și procrastinarea. Timpul pentru învățare ar trebui folosit doar pentru învățare. Astfel, dacă vi se întâmplă să fiți sunați în timp ce învățați puneți telefonul pe mut și plasați telefonul în altă cameră pentru a nu fi deranjați. De asemenea, dacă aveți un radio sau un televizor pe birou mutați-le în altă parte a camerei sau a casei pentru a nu fi tentat să întrerupeți studiul.
 7. Introduceți suficiente pauze în programul de studiu. În loc de învățarea de tip maraton puteți opta pentru un program de învățare care să includă pauze scurte de relaxare. De exemplu pentru 30 de minute de învățare puteți să alocați 5 minute de pauză sau pentru 45/50 minute puteți să faceți 10 minute pauză.
 8. Căutați ajutor dacă nu vă descărcați. Dacă vă simțiți presați și nu știți cum să rezolvați sarcinile școlare apelați la ajutor fie din partea profesorului, fie din partea colegilor. S-a constatat că învățarea în grup poate fi la fel de eficientă ca învățarea individuală, mai ales la sarcinile ce presupun realizarea de proiecte sau învățarea bazată pe înțelegerea semnificației textului
 9. Comunicați eficient cu profesorii voștri. Comunicarea eficientă elev-profesor are două beneficii. În primul rând ajută la întărirea relației dintre voi doi. În al doilea rând, profesorul poate oferi informații utile pentru îmbunătățirea performanței voastre școlare, cum ar fi oferirea de feedback cu privire la o prezentare trecută : profesorul vă poate comunica ce a mers bine și ce ar trebui îmbunătățit.
 10. Oferiți-vă o recompensă pentru fiecare realizare. Recompensele pot lua diverse forme : o bomboană, 10 minute de mișcare, un episod dintr-un serial după ce ați terminat toate sarcinile. Indiferent de ce alegeți, recompensele vă motivează să perseverați în realizarea sarcinilor și vă învață că pentru orice lucru bine făcut există și o consecință pozitivă.

Sfaturi pentru părinți

 1. Creați împreună cu copiii dvs. un program zilnic. Acesta va include orele de culcare și de trezire, orele de masă, precum și ore dedicate activităților de învățare, activităților casnice și a activităților de timp liber. Tendința copilului de a respecta programul va crește dacă va fi și acesta implicat.
 2. Implementați o rutină zilnică a programului zilnic înainte să înceapă școala. În loc să aplicați programul imediat după ce începe școala, încercați să îl puneți în aplicare cu o săptămână sau două înainte, pentru ca voi și copiii voștri să vă obișnuiți cu noua rutină și să fiți pregătiți cum se cuvine pentru noul an școlar.
 3. Creați o listă de reguli clar stabilite în casă. Asta include crearea unor reguli cu privire la ce subiecte vor fi atinse la conversațiile de la masă, locurile unde vor fi lăsate dispozitivele mobile pe timpul serii, precum și alocarea timpului dedicat socializării în familie și a timpului dedicat folosirii mijloacelor massmedia.
 4. Cunoașteți viitorii profesori și informați-i pe copiii cu privire la cine sunt ei, ce predau și care sunt stilurile de predare / evaluare, respectiv stilul de a relaționa al cadrelor didactice cu elevii.
 5. Mențineți relații pozitive cu cadrele didactice și cu ceilalți părinți ai elevilor care formează împreună colectivul clasei de elevi. Educația nu este doar un efort voluntar, ci un efort comun care implică un parteneriat familie – școală, fapt ce presupune relaționare pozitivă cu toți actorii implicați – elevi, profesori, părinți.
 6. Promovați o atitudine pozitivă față de școală și față de învățare în rândul copiilor. Puteți face asta comunicându-le elevilor despre importanța parcurgerii școlii pentru formarea lor ca viitori oameni de succes, respectiv despre beneficiile implicării în majoritatea activităților școlare.
 7. Asigurați-vă constant copii că pot avea experiențe de succes și de fericire în timpul anului școlar. Încurajați-i pe elevi să persevereze în atingerea obiectivelor școlare și să își descopere și să își valorifice competențele și interesele lor. Nu ezitați să îi felicitați pentru succes și să îi încurajați în caz de eșec.
 8. Încercați să nu transformați învățarea într-un sport competitiv. Învățarea doar de dragul obținerii unor note mai mari și compararea elevilor între ei nu este benefică pentru dezvoltarea armonioasă pe plan psihologic a elevilor. În schimb, încercați să îi încurajați pe elevi să învețe pentru a se depăși pe sine și pentru a afla mai multe despre ei înșiși și despre lume
 9. Acordați cât mai mult timp conversațiilor cu copiii. Este foarte important pentru aceștia ca proprii părinți să îi asculte cu interes despre ultimele lor progrese înregistrate la școală sau în afara ei. Modul în care relaționăm cu copiii poate influența stilul de relaționare al elevilor cu ceilalți elevi, respectiv cu cadrele didactice.
 10. Petreceți timp de calitate cu copiii voștri în loc să îi implicați în cât mai multe activități extracurriculare. Pe lângă stimularea cognitivă, copiii au nevoie de experiențe de dezvoltare socio-emoțională, acestea putând fi asigurate prin inițierea unor ore de conversație în familie sau a unor activități organizate de către toți membrii (Ex: vizitarea unui obiectiv turistic sau a unei rude, planificarea unei vacanțe).

Sfaturi pentru profesori

 1. Familiarizați-vă cu școala la care predați. Vizitați școala, laboratoarele, cabinetele metodice, precum și celelalte spații (Ex: cantina). De asemenea, familiarizați-vă cu istoricul, structura, personalul și regulile școlii. Toate aceste informații vă vor ajuta să vă integrați mai rapid în colectivul școlii la care predați.
 2. Cunoașteți-vă școala și colegii. Cunoașteți-vă colegii și încercați să socializați cât mai des cu aceștia, mai ales cu cei din comisia voastră sau cu cei care predau la clasele la care predați și voi. Colegii cu experiență vă pot oferi clarificări cu privire la profilul psihologic al elevilor sau la organizarea activităților de predare.
 3. Organizați materialele de învățare începând din prima zi. Creați copii pentru fișele de lucru. Creați un document de planificare anuală și semestrială a activităților de predare-evaluare. Nu faceți totul din mers și nu lăsați nimic pe ultima sută de metri – Un profesor eficient este un profesor care și-a pregătit totul din timp.
 4. Aranjați sala de clasă, în funcție de nevoile voastre didactice. Aranjați băncile în funcție de tipul lecției (șiruri pentru predare și forma U sau cerc pentru dezbateri). Adunați materiale pentru orele la care predați. Creați un plan de predare a lecțiilor și afișați-l într-un loc în clasă. Și nu uitați să decorați sala de clasă pentru a o face mai atractivă pentru voi și pentru elevii voștri.
 5. Veniți la școală mai devreme, pentru a avea timp de organizare a materialelor de învățare și de a repeta planul lecției ce va fi susținută. Evitați susținerea din mers a lecției, fără a avea un plan, sau realizarea pe ultima sută de metri a proiectului de lecție.
 6. Cunoașteți-vă elevii și rețineți-le numele. Fiți prietenos cu elevii când îi vedeți pentru prima dată și întâmpinați-i cu căldură pe aceștia când intră în sala de clasă. Încercați să le rețineți numele – acest lucru vă poate ajuta să creați o relație deschisă și pozitivă cu elevii.
 7. Alcătuiți și respectați împreună cu elevii regulile din sala de clasă. Pentru a facilita interacțiunile profesor-elevi și pentru a preveni probleme comportamentale este indicat să le comunicați elevilor ce așteptări aveți de la ei. Puteți crea o listă de așteptări, norme sau reguli voi înșivă sau după o dezbatere cu elevii și cu ceilalți profesori. Odată realizată, afișați lista într-un loc vizibil în sala de clasă.
 8. Supravegheați continuu sala de clasă și dirijați activitățile didactice. Pe lângă materia predată sunteți responsabili de bunăstarea și armonia grupului clasă. Pe baza regulilor sau așteptărilor precizate anterior puteți ulterior aplica mecanisme de management al clasei de elevi, respectiv recompensarea comportamentelor potrivite (Ex: prin laudă, puncte la notă) sau sancționarea celor nepotrivite (Ex: mustrare, atenționare). Nu folosiți activitatea școlară ca și pedeapsă!
 9. Nu judecați elevii din start. Tratați elevii ca și cum i-ați fi întâlnit pentru prima dată. Evitați judecățile pe baza experiențelor trecute cu anumiți elevi problematici sau pe baza judecăților oferite de alți profesori. Vizați întotdeauna comportamentul problematic și nu persoana elevului. Pe măsură ce aplicați mecanismele de recompensare și pedepsire amintiți-le elevilor că ei sunt capabili de a se schimba și de a deveni mai buni.
 10. Nu uitați să zâmbiți. Știați că profesorii sunt oameni? Și că oamenii în general răspund pozitiv la cei care sunt autentici în exprimarea emoțiilor, mai ales a celor de fericire? Dacă zâmbiți sau râdeți veți fi privit ca fiind mai autentic în ochii elevilor și veți putea pune bazele unei relații autentice cu aceștia. Desigur, nu uitați să alegeți momentul potrivit pentru a zâmbi sau a râde.

Bibliografie :

(1) Top 10 tips for students starting a new school year. Sursa: https://organisingstudents.com.au/2019/01/top-tips-for-students-starting-a-new-school-year/

(2) Back-to-School Study Tips. Sursa:

https://www.studypoint.com/ed/back-to-school-study-tips/

(3) 8 Tips for Parents and Students to Start the School Year Strong. Sursa: http://www.sylvanlearning.com/blog/index.php/8-tips-for-parents-and-students-to-start-the-school-year-strong/

(4) Brock, M. – 7 Tips for a Happy, Successful School Year. Sursa:

https://www.positivediscipline.com/articles/7-tips-happy-successful-school-year

(5) Back to School Tips for Parents. Sursa:

https://www.pbs.org/parents/thrive/back-to-school-tips-for-parents

(6) Kelly, M. – 12 New Teacher Start-of-School Strategies. Sursa:

https://www.thoughtco.com/new-teachers-first-day-of-school-7701

(7) Mims, L. – You Only Get One „First Day of School”. Sursa:

https://www.edutopia.org/blog/only-1-first-day-school-lisa-mims