Depresia sau tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai întâlnite tulburări psihice. Principalele simptome sunt : stare de deprimare sau tristețe, pierderea interesului sau plăcerii pentru desfășurarea unei activități, insomnia sau hipersomnia, câștig sau pierdere semnificativă în greutate, sentimente de vinovăție sau de lipsă de valoare, oboseală, dificultăți de concentrare și de luare a deciziilor, retard psihomotor sau agitație precum și gânduri recurente legate de moarte sau de suicid. Diagnosticul de depresie trebuie să întrunească minim cinci simptome din cele prezentate mai sus, dintre care un simptom trebuie să fie obligatoriu fie prezența stării de deprimare, fie pierderea interesului pentru activități.

Depresia este una dintre principalele cauze de tulburări întâlnite mondial, unele rapoarte recente ale Organizației Mondiale ale Sănătății (OMS) arătând că depresia este principala cauză de dizabilitate la nivel mondial și că peste 300 milioane de persoane de pe tot globul suferă de diverse forme de depresie.

Cu toate acestea, puțini oameni apelează la tratament, un studiu realizat de către Institutul Național al Sănătății Mintale din SUA arătând că în jur de 50% de americani care suferă de depresie nu apelează la tratament. Unul dintre principalele motive care explică această reticență este prevalența unor mituri sau preconcepții despre sănătatea și patologia psihicului uman. Mulți oameni care suferă de tulburări mintale refuză să apeleze la servicii de farmacoterapie sau psihoterapie de teama de a nu fi judecați sau stigmatizați de o societate care promovează atitudini negative cu privire la tulburările mintale și la serviciile de intervenție în sănătatea mintală (Exemple de mituri: Numai oamenii slabi au depresie sau Numai oamenii nebuni se duc la psiholog).

Pentru a contracara unele mituri larg răspândite despre depresie am preluat o serie de afirmații larg răspândite care pot fi mituri sau din contra informații adevărate și validate, urmate de acordarea unui verdict (Adevărat/Fals/ Parțial Adevărat) și de informații care să sprijine verdictul primit. Mai jos prezentăm zece afirmații despre depresie:

  1. Copiii și adolescenții nu pot dezvolta depresie. Fals! Atât copiii, cât și adolescenții pot dezvolta depresie, cu toate că aceasta poate fi diferită față de forma manifestă la adulți (Ex: copii depresivi pot manifesta un nivel sporit de agresivitate față de adulții depresivi). Mai mult, copiii și adolescenții sunt mai vulnerabili la evenimentele negative de viață și dispun de mai puține mecanisme de gestionare a stresului și a emoțiilor negative asociate cu acele evenimente, ceea ce în schimb poate favoriza apariția gândurilor și sentimentelor de neputință și de neajutorare ce pot fi asociate ulterior cu stările depresive.
  2. Depresia este asociată cu costuri și cheltuieli foarte mari pentru societate. Adevărat! Studiile asupra impactului depresiei asupra economiei Statelor Unite arată că oamenii depresivi au mai multe zile nelucrate și că nu dau randamentul minim de efort cerut la muncă, ceea ce în schimb poate provoca pierderi de până la 100 miliarde dolari per an.
  3. Depresia este o tulburare generală ce poate apărea oriunde, oricând. Adevărat! Studiile clinice internaționale și transculturale arată că depresia este un fenomen răspândit și uniform la nivel global. Astfel, peste 300 de milioane de oameni sunt afectați de depresie anual indiferent de mediul de proveniență sau de caracteristicile lor de rasă, sex, religie sau statut economic. Totodată, depresia este principala cauză de dizabilitate la nivel mondial și este una dintre cele mai neplăcute și greu suportabile condiții medicale.
  4. Depresia cu un debut timpuriu afectează șansele de viață ale oamenilor. Adevărat! Un studiu realizat de Smith și Smith (2010 apud. Leahy et.al., 2017) a analizat evoluția pe parcursul a 40 de ani a unor copii care au experimentat ulterior depresia. Rezultatele studiului arată că acei copii care au dezvoltat depresie în copilărie sau la maturitate au avut mai târziu în viață venituri mai mici (un venit anual al familiei lor mai mic de 300.000 dolari decât ar fi trebuit), un nivel de educație mai scăzut (cu 0.6 mai puțini ani de studiu) și mai puține zile lucrate pe parcursul fiecărui an (cu 7 săptămâni de lucru mai puțin).
  5. Depresia este înnăscută. Parțial adevărat! Se estimează că probabilitatea moștenirii depresiei majore este de 39%, însă aceleași măsurători arată că alți factori (Ex: evenimente de viață, istoric de dezvoltare sau mecanisme de coping/ gestionare a stresului) ar putea avea un impact mai puternic decât ereditatea. Depresia cu debut timpuriu (din copilărie, de exemplu) ar avea un caracter ereditar mai accentuat, rata crescută nediminuând, totuși, rolul influențelor timpurii, a evenimentelor de viață sau a modului cum răspunde copilul la acestea.
  6. A fi deprimat este totuna cu a fi trist. Fals! A fi trist și a fi deprimat nu sunt aceleași lucruri. Tristețea poate fi o emoție de moment, în timp ce starea depresivă poate persista pe o durată mai lungă de timp, putând lua chiar forme cronice. De asemenea, depresia este o condiție ce presupune, pe lângă o dispoziție tristă sau depresivă persistentă, și alte simptome precum lipsa interesului față de activitățile care anterior erau plăcute, dificultăți de adormire, sub sau supra alimentare, gânduri negative persistente despre sine, lume și viitor, precum și dificultăți de concentrare a atenției și de luare a deciziilor.
  7. Oamenii deprimați sunt oameni slabi. Fals! Depresia este o tulburare mintală complexă care poate avea diverse cauze: ereditate, condiții socio-culturale nefavorabile, învățarea și dezvoltarea atitudinilor de neajutorare, dezvoltarea de timpuriu a unor convingeri conform cărora lumea este nesigură și periculoasă etc. Depresia nu este o simplă problemă de caracter ce poate fi rezolvată doar prin adoptarea unei atitudini de negare a propriilor emoții. De altfel, studiile psihologice arată că încercările de negare a gândurilor depresive nu au succes și mai degrabă le întăresc.
  8. Depresia este o condiție ce va dispărea cu timpul de la sine. Fals! Așa cum cariile nu vor dispărea dacă alegem să le ignorăm și să nu apelăm la servicii stomatologice, nici depresia nu va dispărea dacă nu vom vorbi despre aceasta și nu vom acționa în vederea gestionării ei. Singurul mod de a ne trata de depresie este de a o confrunta direct vizând simptomele de bază ale depresiei (manifestări organice, convingeri care întrețin starea depresivă, atitudini defectuoase față de sine etc.).
  9. Antidepresivele tratează cu succes depresia. Parțial adevărat! În timp ce tratamentul medicamentos este întradevăr util pentru tratarea simptomelor organice ale depresiei (Ex: nivelul de energie, apetitul alimentar), precum și pentru îmbunătățirea funcționării psihice (Ex: creșterea motivației, a concentrării sau a energiei mintale), psihologii, psihoterapeuții și psihiatrii recomandă combinarea tratamentului farmacologic cu psihoterapia, aceasta din urmă vizând modificarea atitudinilor, gândurilor, emoțiilor și comportamentelor asociate cu depresia. Tratamentul combinat este mai eficient și are șanse mult mai mari de remitere a depresiei decât aplicarea separată a farmacoterapiei sau psihoterapiei.
  10. Nu ajută să vorbești despre problemele tale. Fals! Simpla discuție despre propria stare psihologică cu o persoană dispusă să asculte și să ofere sprijin fără să judece poate ameliora semnificativ simptomatologia depresivă, chiar dacă nu rezolvă întru totul problema. Majoritatea formelor de psihoterapie, mai ales psihoterapiile cognitiv-comportamentale, promovează o formă de relație de colaborare non-evaluativă și empatică menită a îl ajuta pe individ să își exprime propriile gânduri și emoții și să găsească cu ajutorul terapeutului soluții la propriile dificultăți și probleme, iar studiile arată că aceste forme de terapii sunt asociate cu rate mari de remisie a depresiei.

Bibliografie:

(1) Băban, A. (2011) – Consiliere Educațională. Ghid Metodologic Pentru Orele de Consiliere și Dirigenție. Editura ASCR Cluj-Napoca

(2) Leahy, R.L., Holland, S.J.F. & McGinn, L.K. (2011) – Planuri de tratament și intervenții pentru depresie și anxietate, Ediția a 2-a. Editura ASCR Cluj-Napoca

(3) 9 Depression Myths. Sursa: https://www.healthline.com/health/9-myths-depression#it-isnt-a-real-illness

(4) Depression Facts. Sursa: https://www.hopefordepression.org/depression-facts/

(5) Top 5 Myths About Depression Debunked. Sursa: https://www.multicare.org/news/top-5-myths-about-depression/