Acum patru săptămâni am trecut într-un an nou, an despre care credem că ar putea fi, în funcție de așteptările fiecăruia dintre noi, provocator, armonios, dezamăgitor sau satisfăcător. Ca în fiecare an, fiecare dintre noi își propune atingerea unor promisiuni sau rezoluții pe parcursul anului curent. Din păcate, deși ne propunem multe rezoluții asta nu înseamnă că le vom și atinge pe parcursul anului. De altfel, un sondaj realizat în SUA în anul 1998 a arăta că în jur de 75% dintre americani nu au reușit să își ducă la îndeplinire rezoluțiile sau obiectivele propuse pe parcursul noului an.

Mai sus am vorbit despre tradiționalele rezoluții de An Nou, însă există nenumărate evenimente sau ocazii care ne pot provoca să ne stabilim noi proiecte și noi obiective de atins. Exemplele includ aniversările noastre, aniversările de cuplu, prima zi de muncă, prima zi a săptămânii sau chiar a lunii. De pildă, la aniversarea noastră ne propunem să trăim mai fericiți, la aniversarea de cuplu ne propunem să comunicăm mai des cu partenerul sau la prima zi de lucru ne propunem să ne afirmăm pe plan profesional ca să câștigăm respectul colegilor și a conducerii. Uneori se întâmplă să reușim să atingem obiectivele propuse, mai ales dacă acestea sunt în număr mic și sunt realizabile. Mulți dintre noi, însă, avem parte de dificultăți sau chiar eșuăm în atingerea unora dintre rezoluțiile propuse.

Există mai multe motive pentru care ne este greu să atingem rezoluțiile noastre. De exemplu, unii nu reușesc să aleagă momentul potrivit pentru a le formula corespunzător, a le planifica sau a le pune în practică. Alții nu reușesc să își formuleze clar obiectivele, iar cei care le-au formulat nu știu cum sau în ce ordine să le implementeze. Nu în ultimul rând, unii eșuează în atingerea obiectivelor pentru că sunt pur și simplu prea multe și nu știu de unde să înceapă.

Mai jos vă oferim o serie de repere și sugestii pentru a vă ajuta în realizarea și atingerea unor rezoluții, fie că vorbim de rezoluții de An Nou, de început de lună, de școală, de slujbă sau de înaintare în vârstă.

Sfaturi pentru formularea și urmărirea noilor obiective

Mai întâi avem nevoie de sugestii privind formularea obiectivelor, respectiv a implementării lor. Mai jos vă prezentăm trei sfaturi pentru atingerea obiectivelor stabilite:

 1. Construiește un obiectiv realist și specific : Un obiectiv e considerat realist dacă persoana respectivă consideră că are resursele necesare atingerii sale. Un obiectiv specific este clar formulat și oferă informații care ne ajută să măsurăm progresul atingerii sale, spre deosebire de un obiectiv general care este ambiguu și dificil sau imposibil de cuantificat. De exemplu, Vreau să am cel puțin două realizări profesionale până în luna Iunie! este un obiectiv mai realist și mai specific formulat decât Vreau să am parte numai de succese la locul de muncă!
 2. Concentrați-vă pe atingerea unui singur obiectiv pe o anumită perioadă de timp : De multe ori nu avem suficiente resurse (materiale, fizice, sociale sau psihologice) pentru a atinge mai multe obiective. A merge în mai multe direcții poate fi epuizant și ne poate diminua motivația de a le realiza, ceea ce în schimb poate duce la anularea proiectelor abia începute. De aceea, încercați să alegeți din lista de obiective propuse unul singur sau cel mult două pentru a vă asigura că le puteți atinge într-o perioadă de timp propusă. Ex: Vreau să mă înțeleg mai întâi bine cu colegii înainte de a dori să muncesc în vederea promovării! (De reușita profesională depinde și relația care o avem cu colegii)
 3. Îndepliniți obiectivele folosind metoda pașilor mici. Unele obiective propuse par a fi foarte greu de îndeplinit (Ex: Obținerea unei promovări până la sfârșitul anului). De aceea ar fi mai indicat să restructurați obiectivul major în câteva obiective mai mici și să urmăriți atingerea lor graduală. Pentru exemplul de mai sus, respectiv de îmbunătățire a relațiilor cu colegii, puteți să formulați și să respectați atingerea următoarelor obiective minore: a) Să construiesc relații cu unul sau doi colegi, b) Să ofer mai multe idei conducerii sau echipei, c) Să creez un spațiu de muncă menit a promova eficiența și rapiditatea rezolvării sarcinilor etc.

Momentele optime pentru realizarea de noi obiective

Pe lângă obiective clar formulate, avem nevoie și de sugestii privind momentul oportun în care să începem implementarea lor. Daniel Pink ne oferă trei repere pentru a alege momentul perfect când ar trebui să punem în aplicare rezoluțiile propuse:

 1. Anticipează de la bun început un posibil eșec și apoi încearcă să îl eviți. Daniel Pink ne sugerează să aplicăm un examen pre-mortem, tehnică dezvoltată de psihologul Gary Klein și inspirată după examenele de autopsie / post-mortem. Tehnica presupune ca, înainte de a începe un nou proiect, să aplicăm o metodă de analiză a unor posibile eșecuri (Să ne imaginăm că proiectul nostru va fi un dezastru din diverse motive). Ulterior, va trebui să analizăm cauzele posibile ale eșecului (Ce nu a mers bine?) respectiv factorii care au stat la baza acestuia (Ce a contribuit?). Aplicarea acestei tehnici vă va ajuta să preanticipați și să preveniți posibile probleme viitoare.
 2. Alege reperul temporal optim pentru un nou început. Reperele temporale care marchează un nou început ne oferă posibilitatea de re-evaluare a sinelui și a realizărilor, precum și oportunitatea de a ne gândi la a încerca un proiect nou sau o activitate nouă. Reperele temporale alese sunt zile care vă oferă posibilitatea de a începe de la zero și marchează, de regulă, perioade optime pentru a începe noi activități. Acestea pot fi repere de ordin cronologic (zilele de luni, prima zi a lunii, a anotimpului sau a anului), de ordin social (Ziua Națională, Crăciun, Paște, prima zi de școală sau de slujbă) sau chiar personal (ziua de naștere personală sau a cuiva drag, ziua în care citești o carte de dezvoltare personală, ziua în care citești acest articol).
 3. Alege cu grijă când să începi. Pe de o parte, este indicat să nu acționezi pripit atunci când îți propui un obiectiv. Riscul de a acționa nepregătit și impulsiv este luarea unei decizii în necunoștință de cauză și ale cărei consecințe le putem simți în timp (Ex: Alegerea unei facultăți fără a trece într-un proces de analiză a oportunităților de angajare prezente și viitoare, ci doar pentru că nouă și persoanelor apropiate ni s-ar părea o idee bună). Pe de altă parte nu este recomandată nici amânarea pe termen îndelungat, întrucât asta ar presupune omiterea sau ignorarea unor oportunități de atingere a obiectivelor (Ex: Amânăm intrarea pe piața muncii când sunt multe oferte de angajare, oportunitate ce nu ar putea fi reprodusă în viitor).

Sfaturi pentru a asigura respectarea noilor obiective

Atât planificarea obiectivelor, cât și a momentelor pentru a le începe sunt importante. La fel de important este și asumarea angajamentului în atingerea obiectivelor, precum și asumarea răspunderii pentru succesul sau eșecul atingerii lor. Mai jos aveți o serie de sugestii în vederea îmbunătățirii angajamentului vostru față de obiectivele propuse:

 1. Monitorizați progresul atingerii obiectivelor. (Ex: Astăzi ce am reușit să fac pentru mine?)
 2. Respectați termenele limită. Evitați realizarea proiectelor la final! (Ex: Nu începeți să învățați pentru un examen cu trei zile înainte)
 3. Formulați obiectivele pornind de la ce ați vrea să faceți și nu de la ce nu ați vrea să faceți (Ex: Vreau să slăbesc x kilograme loc de Nu mai vreau să mai pun în greutate).
 4. Consultați persoanele apropiate pentru sprijin și ajutor.
 5. Reformulați obiectivele dacă sunt prea rigide sau dacă au apărut întâmplări neprevăzute.
 6. Reamintiți-vă de ce v-ați angajat să atingeți obiectivele propuse.
 7. Învățați din greșelile trecute.

Bibliografie:

(1) Daniel Pink (2018) – Când – Secretele Științifice ale Momentului Perfect. Editura Publica

(2) The Psychology of New Years Resolutions. Sursa:

https://psychcentral.com/blog/the-psychology-of-new-years-resolutions/

(3) 10 Great Tips for Keeping Your Resolutions This Year. Psychological Strategies That Can Help You Stick to Your Goals. Sursa: https://www.verywellmind.com/how-to-keep-your-new-years-resolutions-2795719